Бачата

Бачата е популярна музика и танц, произхождащи от Доминиканската република. Представлява смесица на болеро и доминиканско соно. Музиката е в такт 4/4.

Основният инструмент, на който се свири, е китара. Като ударен инструмент се използва бонго. Музикалната тема обикновено е романтична, като най-често текста разказва история за несподелена любов и разбито сърце.

Танцът БАЧАТА представлява поредица от прости стъпки, в резултат на които се получава движение в страни или напред и назад. Истинския му дух обаче се проявява в чувствените движения на ханша и тялото.

Танцът се осъществява предимно в затворен хват, което е израз на неговия интимен характер, произлизащ от самото звучене на песните.

Както при всичките латино танци, основния ход е много лесен, но трудното се състои в това, да накараме тялото да затанцува и да обрисува движение характерни за съответния танц.

Една от най-известните групи в момента, изпълняваща бачата е Aventura от Доминиканската република, а песента им „Obsession“ стигна до върха на музикалните класации както в Северна и Южна Америка, така и в Европа.

Други популярни изпълнители на бачата са Antony Santos, Monchy y Alexandra, Raulin Rodriguez и др.