Латиноамерикански Танци

Спортни танци е наименованието на група от танци, превърнати във вид спорт. Оригинално социални танци, през годините претърпяват промени и започват да се танцуват състезателно, под строго определени правила. Общо са 10 на брой. Разделени са на 2 категории, всяка от които включва по 5 танца:

  • латиноамерикански- самба, ча-ча-ча, румба, пасо добле и джайв;
  • стандартни- английски валс, танго, виенски валс, слоу фокстрот и куик степ.

Спортните танци се считат за вид спорт и като такъв се танцуват под строго определени правила. Разделени са на две големи групи, в зависимост от характеристиките и произхода си: латиноамерикански и стандартни танци. Латиноамериканските танци са отличават със своята пищност, характерното движение на бедрата и таза, и по-свободното движение между партньорите. Стандартните танци, чийто произход е обвързан с изисканите балове през миналите векове, се характеризират със строго определен хват и позиция на тялото, прави бедра и елегантност и консервативност на движенията.

Спортните танци са известни със своите бляскави и набиващи се на очи костюми. Кавалерите трябва да са с черен или тъмносин фрак с всички аксесоари при стандартните танци, а дамите — в дълга бална рокля, украсена по вкуса на притежателя. За да се покаже огненият ритъм на латиноамериканските танци партньорката облича рокля с камъни и/или ресни, а партньорът — атрактивна риза.

Обувките на танцьорите се различават за всяка от двете категории. Височината на токовете е съобразена с категорията танц, с разликата във височината на дамата и кавалера, с възрастовата им група, както и с индивидуалните им предпочитания. При стандартните танци обикновено токовете и при двамата партньори са малко по-ниски. При стандартните танци обикновено кавалерите танцуват с черни лачени обувки, а при латиноамериканските — с черни кожени или велурени. При стандартните танци обувките на дамите обикновено са затворени, а при латиноамериканските танци наподобяват сандали — и в двата случая с висок тънък ток.